Despre Harap Alb

Ce este Harap Alb?

Harap Alb, este un program de dezvoltare pentru tinerii din zonele rurale, menit să inspire și să împuternicească următoarea generație de antreprenori, activiști și lideri civici, ajutându-i să-și dezvolte capacitățile de gândire critică, soluționare a problemelor, design a proiectelor și managementul lor – tot ce e necesar pentru a produce schimbări în comunitățile lor locale. Grupul țintă sunt adolescenții de 14-15 ani din comunitățile rurale ale Moldovei.

Programul constă din trei seminare, fiecare de cîte 6-7 zile. La primul seminar, participanții învață să se gîndească critic despre rolul lor în comunitate, să identifice problemele și reflectează asupra potențialului comunității lor. Ca rezultat, ei aleg problemele concrete cu care ar dori să se ocupe și formează echipe de proiect, în care vor lucra pe parcursul programului. Echipele scriu propunerile de proiect, care sînt evaluate de către facilitatori. La al doilea seminar, participanții își dezvoltă capacități de elaborare și management al proiectului, și apoi urmează două luni pentru implementarea ideilor. În fine, tinerii sînt invitați la seminarul de reflecție, unde pot evalua eficiența proiectelor proprii, să discute despre ce a fost bine, ce a fost rău și ce anume ar putea să îmbunătățească dacă ar face un proiect din nou.

Misiune & Viziune

A fost odată ca niciodată, un copil care a pornit să-și îndeplinească destinul său, și astfel începe provocarea eroului din basmul popular moldovenesc, Harap Alb. Cu ajutorul celor pe care îi întâlnește de-a lungul drumului, el reușește.

Programul de tineret Harap Alb este menit să inspire și să împuternicească tinerii din zonele rurare ale Moldovei să devină eroi pentru comunitățile lor locale prin a deveni cetățeni fericiți, de succes și activi.

Cu energia și pasiunea lor, și abilitățilr pe care le dezvoltă în program, acești tineri vor deveni o forță pentru schimbare pozitivă și creștere, care va continua mult timp după ce seminariile s-au încheiat. Comunitățile rurale se vor trezi cu noi proiecte comunitare, evenimente, și campanii pentru justiție ecologică, socială și economică.

Echipă

Olesea Țernă
Meghan Stewart
Liza Mamaliga

Parteneri

Harap Alb a fost inițiat de AO EcoVisio și Dulce Plai SRL, cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Germaniei și a Fundației Robert Bosch în cadrul programului Dialogue for Change, implementat de Asociația MitOst.